Kanaaltuig

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kanaaltuig is een stand van het grootzeil dat op gaffelgetuigde zeilboten kan worden gebezigd. Deze zeilstand biedt enkele voordelen op het gebied van veiligheid en comfort.

Kanaaltuig zetten

Om een kanaaltuig te zetten, dient de giek gefixeerd te worden, door met de dirk of kraanlijn de giek naar een confortabele hoogte te hijsen, en deze daarna te fixeren door de grootschoot maximaal aan te trekken. Nadat dit gebeurd is kan het zeil gehesen worden. Het zeil dient uiteraard niet tot de volledige hoogte gehesen te worden, maar wel zo ver dat hij niet te water raakt.

Eigenschappen

Een kanaaltuig heeft enkele flinke voordelen die voor een groot zeilschip interessant zijn:

  • De giek steekt niet buiten het schip, wat de breedte van het schip op ruime- en voordewindse koersen flink verminderd. Dit is dan ook de oorspronkelijke reden dat het tuig gezet werd.
  • Bij een gijp gijpt alleen de gaffel en het zeil. De giek komt niet over. Dat maakt de zeilstand erg geschikt, en soms zelfs absoluut noodzakelijk, op vaaroutes waar anders veel gegepen moet worden.
  • Het kanaaltuig biedt een mogelijkheid om op ruime koersen met minder zeil te varen. Zo blijft de snelheid behapbaar, ook met harde wind.
  • Er kan, afhankelijk van de boot, toch nog een flinke hoogte gehaald worden. Veel hoger dan als alleen met fok gevaren zou worden.

Enkele nadelen:

  • Je kunt er minder hoog mee.
  • De zeilstand creërt aan de lage kant van het schip een enorme blinde vlek. Het zeil genoeg hijsen dat je er onderdoor kan kijken, of een capabele uitkijk zijn dus onontbeerlijk.
  • Het kanaaltuig zet onnatuurlijke krachten op het tuigage, vooral de kraanlijn/dirk. Zorg er voor dat het tuig het aan kan, zeker met harde wind. Als de dirk/kraanlijn breekt, klapt de giek keihard op dek, of op je hoofd. Die dient dus een enorme stevigheidsmarge te hebben.
  • Doordat het zeil anders te water raakt, moet toch nog een flinke bak zeil gezet worden. Zeker op erg onstuimige dagen kan dit toch nog hachelijk zijn. Reven zetten kan het oppervlak wat verminderen, maar let wederom op de krachten die dat kan veroorzaken op smeerrepen en ander gerelateerd tuigage.