Aangroei

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uithetwaterhaling 2007: Aangroei op Jaffa. Vooral het roer heeft veel aangroei. De kiel lijkt vrij schoon, afgezien van de Twentsche modder op de bulb

Aangroei is een verzamelnaam voor alle levende organismen en resten daarvan die aan het onderwaterschip vast zijn gaan zitten. Op zoet water bestaat de aangroei uit algen en soms kleine schelpdiertjes. Dit is er met een borstel vrij makkelijk af te vegen, als je er bij kan. Op zout water bestaat de aangroei voornamelijk uit zeepokken.

Nadelen aangroei

Aangroei maakt meestal de huid minder glad, en vergroot dus de weerstand. Om deze reden maken veel wedstrijdzeilers hun onderwaterschip schoon voor de wedstrijd, soms gebruikmakend van een duikuitrusting. Aangroei op aanhangsels, zoals goed zichtbaar op het roer van Jaffa op de foto hiernaast, is vervelender. Wanneer het oppervlak ruw is, wordt de grenslaag te dik, waardoor de overtrekhoek veel kleiner wordt. Het aanhangsel kan dan vrijwel geen lift meer genereren.

Voorkomen van aangroei

Om aangroei te voorkomen wordt vaak antifouling gebruikt. Ook regelmatig wisselen van zout naar zoet water en vice versa helpt. Organismen die op zoet water voorkomen, kunnen vaak niet overleven in zout water en omgekeerd. Het beste is natuurlijk de boot op de kant te zetten wanneer er niet mee gevaren wordt, zoals met zwaardboten gebruikelijk is. Op deze zwaardboten zit daarom meestal ook geen antifouling of ander anti-aangroeimiddel. Voor jachten is dit helaas niet realistisch in Nederland.