Loading...
Menu Login
19 mei

Zeeziekte - bereid je er op voor

Daan Nieuws Archief

Afgelopen weekend lekker gevaren met Jaffa, maar helaas met een slecht begin. Terwijl buiten de bemanning zat te genieten van een stevige bries en frisse golven op het stukje Scheveningen - IJmuiden, lag ik in een kooi beneden me ongemakkelijk te voelen. En dat lag natuurlijk volledig aan mijzelf.

Ik weet al jaren dat ik zeer gevoelig ben voor zeeziekte en desalniettemin ga ik elk jaar vrolijk in de zomer twee weken zeezeilen. Je kan je er namelijk op instellen, en dan valt er mee te leven. Echter, als je gewoon maar even aan boord stapt zonder fysieke en mentale voorbereiding, dan ben je kansloos.

Na een zeer korte nacht slaap stond ik 's morgens in Utrecht op de trein te wachten met een enkele boterham pindakaas in de hand. Bij aankomst in Scheveningen werden de trossen direct losgegooid en waren we voor we het wisten op zee. Toen pas werd ik wakker en realiseerde ik me dat ik misschien iets aan voorbereiding had moeten doen.

M'n laarzen lagen nog in Enschede dus ik had koude voeten in m'n sandalen. Zeeziektepilletjes moet je twee uur van te voren innemen (het liefst meteen twee, dan hakt het er lekker in) willen ze effect hebben. Slikken als je je al misselijk voelt helpt totaal niet, dan komen ze er namelijk net zo snel weer uit. Voorts moet je wel wat te kotsen hebben als je moet kotsen. Een enkele boterham is dan gewoon niet genoeg. En als het dan op brokkelen aankomt, dan moet er daarna wel meteen weer wat nieuws in, al was het maar om voor de tweede ronde weer comfortabel boven de puts te kunnen hangen.

Als je je misselijk voelt dan zijn er twee dingen die uitstekend werken: liggen en sturen. Vraag me niet hoe het precies werkt, maar als je languit in je kooi gaat liggen, dan schakelt je evenwichtsorgaan uit en kan je met elke windkracht en storm lekker slapen. Zorg echter wel voor twee dingen: warmte en een volle maag. Trek dus je natte kleren uit want je verliest kei veel warmte met het droogstoken daarvan. Dwing jezelf ook om wat droge crackers te eten en wat water te drinken voordat je je slaapzak inkruipt. Met een lege maag ben je nergens en ga je je zeker niet beter voelen.

Nog beter dan slapen werkt sturen. Grijp dus je kans en het roer, en terwijl jij je op de horizon richt, richt je maag zich ook weer. Eigenlijk draait het hierbij om de focus; als je geconcentreerd ergens mee bezig bent, dan heeft je evenwichtsorgaan geen tijd om zich af te vragen waarom de wereld zo gek beweegt. Mensen die de zeeziekte dus slechts licht te pakken hebben kunnen daarom het beste iets te doen zoeken. Een lijn opschieten, een fok verwisselen, of gewoon strak naar de horizon kijken. Maar sturen werkt nog altijd het beste omdat je dan ook het gevoel van de boot er nog bij hebt. Als klein kind zat ik dus in de Franse Alpen op de bestuurdersstoel met een Camembert-doosje mee te sturen door de bochtige bergwegen. Ik was geconcentreerd bezig en volgde de beweging van de auto waardoor mijn binnenoor zich ook weer prettig voelde.

Van de zomer gaan we naar de Oostzee (en misschien halen we Sint Petersburg nog wel). Ik ga mee natuurlijk, en ik ga ook zeker weer zeeziek worden. Maar met een goede voorbereiding en de juiste instelling is er prima mee om te gaan. Dan moet je dat wel doen natuurlijk!

Opmerkingen:

Daan Sprünken
4 jaar, 7 maanden geleden

Ik ga trouwens deze zomer denk ik maar aan de Vitamine C (naast de zeeziektepilletjes, 2 om in te slikken en dan 1 elke keer als ik van wacht af ga). Een paar gram (gram, geen milligram!) per dag schijnt erg goed te helpen. Wat de lange termijn effecten zijn weet ik echter niet, dus misschien moet ik niet twee weken lang van die pillen slikken. Je kan ze in ieder geval wel kopen met 37.5 sinaasappels per tablet!

Nienke Kea
4 jaar, 7 maanden geleden

Ik weet even niet precies hoe en wat, maar ook gember schijnt goed te werken tegen zeeziekte. Dit kan volgens sommigen ook preventief, dus nu alvast beginnen, maar weet niet of dat waar is. Verwerkt tot koekjes is gember best aardig te verwerken. Zelf wordt ik supergaar van reisziektetabletjes, ik heb mij dus gewend tot de homeopatische rommel. Het heet cocculine en is van dezelfde fabrikant als waar je steeds zo'n reclame van had met onuitspreekbare naam ter voorkoming van griep (oscillococinum ofzo???). Bij mij werken deze dingen best goed. Vitamine C, wist niet dat dat tegen zeeziekte werkte... Kijk wel even uit met gebruik in grammen, het kan goed gaan, maar ook daar kun je behoorlijk misselijk van worden! Ik heb het eens geprobeerd met 3 gram en daar was ik goed beroerd van gedurende een dag. Test eerst even thuis hoeveel gram je kunt hebben onder normale omstandigheden. Met een lege maag zal het alleen maar minder worden (en is ook heel zuur als het terug komt) 3 gram is (volgens een of andere nobelprijswinnaar) ook écht de bovengrens.

Anonymized member
4 jaar, 7 maanden geleden

Ook ik heb met regelmaat last gehad van zeeziekte, maar inmiddels heb ik het goed onder controle. Gember wordt al eeuwen gebruikt tegen de zeeziekte. Ik heb vorige zomer een week voor vertrek bij elke maaltijd een gember pilletje geslikt en tijdens het zeezeilen heb ik dit ook gedaan en voor de zekerheid ook gewoon de kruidvatreistabletjes geslikt. Echt perfect, nergens last van gehad, kunnen koken, afwassen, navigeren en zelfs zeezieke mensen om mee heen kunnen verdragen. Dus bij deze mijn advies, koop een potje gemberpillen voordat je gaat zeezeilen! Succes en fijne (zeezeil)vakantie!

Arjen Haisma
4 jaar, 7 maanden geleden

Ik heb de mazzel dat ik niet zeeziekte gevoelig ben, maar ik heb als kind dan ook veel oefening op het Ijsselmeer/Waddenzee/Noordzee gehad. Maar soms kan ik de zeeziekte wel op voelen komen. Dat gebeurt eigenlijk alleen als ik een lege maag heb, en -veel- inspanning moet leveren. In een flink stampend schip je zeilpak aantrekken kan ook vrij veel energie kosten, dus ik zorg wel dat ik niet met een lege maag een wacht hoef te beginnen. Afgelopen weekend (het was idd leuk buiten Daan) de tocht ook met een mager ontbijt begonnen, dus maar snel een paar extra boterhammen naar binnen gewerkt. Zolang ik mijn maag gevuld hou, is er niks aan het handje.

hylco@yahoo.com
4 jaar, 7 maanden geleden

Hoi, Ik heb zelf ook in lichte mate last van zeeziekte. M'n ervaringen zijn erg goed met de kruitvat reistabletten. Daarbij wordt je niet echt duf of onscherp zoals dat wel het geval is met veel andere tabletten.

geosmith@dds.nl
4 jaar, 7 maanden geleden

Als ervaren ervarings deskundigge kan ik aangeven wat bij mij het beste werk. Als je verder geen taken aanboord hebt zijn volgens mij de pilletjes van de kruidvat briljant. Het nadeel vindt ik dat ik met pilletjes duidelijk minder functioneer dan dat ik gewoon zeeziek wordt. Dat kan komen doordat zeeziekte zich bij mij meestal manifesteerd in de vorm van veel overgeven, in een later stadium komt hier een gebrek aan slaap en voedsel bij. Mijn taktiek bestaat er uit om de zeeziekte maar gewoon te laten komen en indien er aandrang is zo ontspannen mogelijk over te geven. In dit kader is het wel handig dat de rest van de bemanning weet dat ze een puts klaar zetten als ze me wakker maken. na het opstaan ritueel met puts ben ik dan instaat om mij rustig aan te kleden eventueel ook even op de kaart te kijken. Verder blijf ik zoveel mogelijk gewoon eten, ondanks dat het meestal weer snel retour komt. Tijdens het varen heb ik gemerkt dat ik sturen voor mij een goede remedie, verder heb ik vooral last van zeeziekte op aande windse koersen, zodat een handigge tocht planning en het mijden ambitieuze tochten een hoop ellende kan voorkomen. Geo

Build: registry.gitlab.com/dzeuros/euroszeilen:1.0.47
Tijdzone: CET (+0100)
Taal: nl
Websitethema wijzigen
D. Z. Euros Copyright © 2024