Reguleerlijntje

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het reguleerlijntje is een lijntje in het achterlijk van een zeil.

Functie reguleerlijntje

Als het achterlijk van een fok in één rechte lijn van tophoek naar schoothoek loopt, is er grote kans dat het achterlijk instabiel wordt en gaat klapperen. Dit risico is met name erg groot bij doeksoorten die niet erg vormvast zijn zoals Dacron (gewoven polyester). Hierdoor rekt het achterlijk nog meer uit en zal het nog harder gaan klapperen. Dit kan verminderd/gestopt worden door het reguleerlijntje in het achterlijk van het zeil aan te trekken. Dit heeft echter als neveneffect dat het achterlijk naar loef gaat wijzen (gaat scheppen) wat ongewenst is.

Alternatieven

Daarom wordt er door zeilmakers vaak andere manieren toegepast om het probleem te omzeilen. Zo kunnen er kleine zeillatjes aangebracht worden in het achterlijk om het te stabiliseren. Daarnaast kan het achterlijk hol gesneden worden (het achterlijk beschrijft een boog met het laagste punt naar de voorstag toe). Ook dit vergroot de stabiliteit van het achterlijk.

Hetzelfde probleem speelt tussen 2 volledige latten (full battens) in een grootzeil. Ook hier is instabiliteit een probleem en kan worden opgelost met een hol achterlijk of een kort latje (leech batten).

Korte zeillatjes bij Eurosboten

De Genua 3 van Jaffa en de Soling 2 van Lichtekooi hebben latjes in het achterlijk. Het holle achterlijk is erg goed te zien bij de nieuwe (Dacron) Genua 1 van Jaffa. Vooral als dit vergeleken wordt met de oude (Pentex laminaat) Genua 1. Deze heeft namelijk een veel rechter achterlijk. Doordat deze Genua van Pentex is gemaakt is het een stuk stijver en is het achterlijk dus veel stabieler. Bovendien is dit zeil geoptimaliseerd voor licht weer, waarbij het achterlijk minder snel gaat klapperen.