Keerkoppeling

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 13 nov 2008 om 15:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De keerkoppeling is een transmissie die (vaak) rechtstreeks aan de motor zit. Het doel van de keerkoppeling is het veranderen van de draairichting van de schroef.

Gebruik

Zie het artikel gashendel voor meer informatie over het gebruik van de keerkoppeling. Er worden enkele belangrijke aandachtspunten genoemd.

Achtergrond

De ingaande as is rechtstreeks verbonden met de motorkrukas. De uitgaande as loopt naar de schroefas van de boot. Met de keerkoppeling kan de draairichting van de uitgaande as omgekeerd worden door simpel een bedieningshendel over te halen. Bij de Ebenhaëzer en Jaffa zit deze hendel geïntegreerd in de gashendel. Het bijzondere hierbij is dat dat gebeurd bij draaiende motor. (Bij een auto trap je de koppeling in als je hem in de versnelling zet). De koppeling zorgt dus voor een soepele aangrijping van de schroef as. Dit gebeurt nog vrij vlot omdat er anders teveel warmte ontwikkeling ontstaat in de koppeling. (Je pa vind het ook niet leuk als je met zn auto met de handrem erop in de 5 probeert weg te rijden). Dit vlotte aangrijpen maakt het nodig dat je alleen bij stationaire toerentallen mag omschakelen van de ene richting naar de andere. Zou je dat bij volgas doen dan moet de schroef zo snel op gang komen dat het ergens buigen of barsten wordt maar in ieder geval niet mee varen.

Toertental verlaging

Daarnaast kan de keerkoppeling een vaste verlaging in het toerental geven. Dit is nodig omdat bootschroeven vaak op veel lagere toerentallen ontworpen zijn dan de 1500rpm die de motor al gauw draait.