Klusdraaiboek Jaffa

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

uit het water halen

hijsbanden

Omdat Jaffa is voorzien van Neosil Antifouling moet er extra voorzichtig omgegaan worden bij het uit het water halen van jaffa. Om de antifouling niet te beschadigen worden er bij Neosil in Enkhuizen stukken tapijt in de hijsbanden gedaan zodat de banden niet langs de romp schuren.

afspuiten van de romp

Om te voorkomen dat er allerlei vuil vastkoekt op de romp moet Jaffa net als alle andere boten schoon gespoten worden. Het onderwaterschip kan alleen niet met de hogedrukspuit gedaan worden. Vuil afvegen met dweilen/gele schoonmaakdoekjes en veel water helpt uitstekend.

Kiel op blokken zetten

belangrijk, maar hoe moet dit?

Uitruimen

inventaris van boord halen en opbergen

schoon maken

Checkklussen

brandblussercheck

Controleer of de brandblussers nog geldig zijn. Als ze gekeurd moeten worden kunnen deze naar de Matco gebracht worden deze zorgt dat de ze gekeurd worden.

zeerailingcheck

controleer of de zeerailing nog in orde is. Laten er geen strengen los? Moet het dyneema vervangen worden? slijten de scepterpalen niet door?

mastcheck

plofvesten- en Jooncheck

controleer de geldigheidsdata van de vesten. Blaas de vesten op (met de mond, via het daarvoor bestemde tuitje!) en kijk of ze 24 uur opgeblazen blijven. Controleer of het gaspatroon nog steeds goed vastgeschroefd zit. (zit in het drijflichaam) Controleer ook de houdbaarheidsdata van de reservesets. De CO2 patronen hebben geen houdbaarheidsdatum, maar het brutogewicht is ingestampt of opgestempeld. Als dit nog steeds klopt zijn ze nog vol. Meestal is dit niet erg boeiend aangezien een nieuwe reserveset ook een nieuw CO2 patroon heeft.

bijbootcheck

Blaas de bijboot op en kijk of deze 24 uur opgeblazen blijft. controleer of het hout nog goed is. Sneer de romp in met talkpoeder

reddingvlotcheck

controleer de verloopdatum van de keuring. Zorg dat het vlot gekeurd wordt als dit nodig is.

logboekcheck

In het logboek staan als het goed is alle mankementen aan de boot. deze kunnen door het logboek te lezen geinventariseerd worden. Kijk ook wie er gevaren hebben zodat zij benaderd kunnen worden om te klussen.

rompcheck

controleer de romp op krassen e.d. markeer deze met schilderstape zodat deze allemaal gezamelijk bijgewerkt kunnen worden. Fijne krasjes kunnen weggewerkt worden met waterproof schuurpapier en voorzichtig nat schuren met de hand (korrel 500-1000). Diepere krassen bijwerken met witte DD. Hierbij is het haast onvermijdelijk dat het bijgewerkte stuk zichtbaar blijft. Als je dit toch bij wil schuren, gebruik dan een schuurblokje en zorg ervoor dat je niet door de verf om het bijgewerkte plekje heen gaat.

blokken- en klemmencheck

Loop alle blokken en klemmen na. Kijk welke er niet meer soepel bewegen, en probeer dit te verhelpen met smeren. Werkt dit ook niet meer, dan is het tijd voor nieuwe.

Zeilencheck

Vuurwerkcheck

nog geen categorie

comandanten en waxen

  • Romp schoonmaken met veel water om krassen te voorkomen.
  • Gele aanslag met hullcleaner schoonmaken (op basis van oxaalzuur). Nadat de romp is afgenomen met hullcleaner moet deze nog een keer met water afgenomen worden.
  • Zwarte aanslag bij de uitlaat kan verwijderd worden door goed te poetsen met aceton
  • commandanten
  • waxen

inventaris check

begin optijd, zodat ontbrekende zaken nog gekocht kunnen worden. Gebruik hiervoor de inventarislijst. Denk hierbij ook aan dingen die jaarlijks vernieuwd dienen te worden zoals de HP33 of de MacMillan.

inruimen

motor

Grote klussen

De afgelopen jaren zijn een aantal grote klussen uitgevoerd. Vaak duren deze het hele klusseizoen. Zij hebben daarom meer planning en voorbereiding nodig, om te voorkomen dat ze nog tijdens het seizoen afgemaakt moeten worden.

lopende grote klussen

  • vernieuwen keuken
  • vernieuwen vloerplanken
  • vernieuwen mast en tuig

afgeronde grote klussen

  • vervangen zeilen (200?)
  • shapen van de kiel (2007-2008)
  • vervangen antifouling door Neosil (2007-2008)