Schroefeffect
'Schroef effect' is een sterk effect waar je vooral met achteruit varen of slaan met de Ebenhaëzer rekening mee moet houden. Het bestaat eigenlijk uit twee effecten: het wiel en het schroef effect. In dagelijks gebruik word het eigenlijk altijd schroef effect genoemd.
Het wiel effect
Het wiel effect ontstaat doordat de bovenste helft van de schroef minder diep in het water zit dan de onderste helft. Door invloed van het stromende water langs de romp, de interactie met de lucht (belletjes) en interactie met de bodem (zwevende korreltes) is het soortelijk gewicht van het water hoger naar mate je dieper komt. Door het hogere soortelijke gewicht heeft de schroef onder dus meer weerstand. Omdat er aan de onderkant meer weerstand is loopt de schroef als een wiel door het water 1 kant op. Het verschil is natuurlijk best klein maar een schroef draait ook heel vaak rond zodat je het uiteindelijk wel merkt.
Achteruit is een schroef inefficient, hij draait vaak rond om weinig water te verplaatsen, het wiel effect is dan relatief sterk.
Het schroef effect
Volgt eigenlijk uit het wiel effect. Doordat naar de ene kant meer water wordt verplaatst dan naar de andere ontstaat een hoog en een laag drukgebied. Achteruit varend(slaan) hopen deze drukgebieden als het ware op en merk je het effect heel sterk. Vooruit nauwelijks omdat de waterkolom zich van het schip af verplaatst.
Twee typen schroeven
Er bestaan links en rechts om draaiende schroeven. Afhankelijk van je schroef werkt het effect dus ook de andere kant op. De Ebenhaëzer heeft een rechtse schroef, dus achteruit trekt de kont naar bakboord en vooruit naar stuurboord.
Praktijk
Vooruit varend is het schroef effect niet aanwezig en het wiel effect gemakkelijk te compenseren met het roer. Achteruit varend(slaan) zijn beide effecten sterk aanwezig, je kan ze soms handig gebruiken voor bijvoorbeeld een draai maar ze kunnen ook vervelend in de weg zitten.
zie ook: motorboek