Zorg voor zeilen
Als zeilvereniging is het belangrijk dat we goed omgaan met ons materiaal. Zorg voor de zeilen op gebied van slijtage en onderhoud is hierin een belangrijk punt.
Slijtage
Er zijn een aantal dingen die zorgen voor slijtage aan zeilen. De belangrijkste hiervan zijn UV en klapperen. Natuurlijk is het niet te voorkomen dat het zeil klappert of in aanraking komt met zonlicht. Dit kan echter wel beperkt worden. Zorg ervoor dat je na je weekend zeilen de huik netjes over het grootzeil trekt en de fokken binnen opbergt. Als je lange tijd stil ligt of een stuk moet motoren, strijk dan je zeilen zodat ze niet onnodig klapperen. Verder is het belangrijk om te proberen de zeilen droog op te bergen. Als de zeilen nat opgeborgen worden komt er meeldauw (zwarte stipjes) in. Probeer zeilen dus te laten drogen als ze nat zijn voordat je onder de huik of in hun zak stopt. Zorg er wel voor dat de zeilen niet klapperen als ze te drogen hangen.
Wat moet je wel doen
- Controleer voordat je weggaat bij de boot of je de onderlijkstrekker en de smeerrepen van spanning hebt gehaald.
- Geeft natte zeilen de gelegenheid om te drogen. Als je ze niet droog op kan bergen als je weggaat, kijk dan of je ze zo neer kan leggen dat ze in de boot kunnen drogen.
- Laat de boot achter met alle zeilen netjes opgedoekt (behalve als ze nog nat zijn). Probeer hierbij het zeil niet steeds op dezelfde plek te vouwen (anders ontstaan zwakke plekken). Rollen is nog beter, maar is heel onhandig bij het hijsen, dus is vooral handig voor laserzeilen. Prop zeilen in elk geval niet bij elkaar, zoals regelmatig te zien is bij polyvalken (uitzondering zijn hier spinnakers, die mag je wel in de zak proppen, mits droog.)
Wat moet je niet doen
- De zeilen gehesen laten als ze klapperen wanneer je langere tijd stilligt of motort.
- De zeilen over een ruwe ondergrond laten schuren als je ze op gaat doeken.
- De zeilen laten klapperen als ze te drogen hangen.
Onderhoud
Tijdens het seizoen is het vooral belangrijk om schades op tijd te zien. Kleine scheurtjes kunnen gerepareerd worden tot het eind van het seizoen met zeiltape of spinnakertape (redelijk uitwisselbaar). Gebruik hiervoor geen ducktape tenzij het echt niet anders kan. Dit laat namelijk troep achter en daar wordt de zeilmaker niet vrolijk van. Grotere schades moeten direct door een zeilmaker gerepareerd worden. Aan het begin van het klusseizoen moeten de zeilen gedroogd worden door ze op te hangen in de loods. Daarna moeten ze geïnspecteerd worden op scheuren, losse stiksels en andere schade en eventueel gerepareerd door de zeilmaker. Het hele zeil moet natuurlijk geïnspecteerd worden, maar de meest voorkomende schades zijn te vinden bij:
- Zeillatzakken. Met name bij de uiteindes van de zeillatten willen er nog wel eens scheuren zitten
- Lijketouw bij de tophoek waar het de mast in gaat. Met name de laserzeilen gaan hier nogal eens stuk.
- Waar het grootzeil de zalingen raakt als je voordewinds vaart. Bedenk dat deze hoogte verandert als het zeil gereefd is. Vooral bij nieuwe zeilen is het belangrijk deze plekken op te zoeken (zijn vaak goed zichtbaar als een grijze plek door het aluminium van de zaling) en ze te beschermen met een laag zeiltape aan beide kanten van het zeil.
- Het achterlijk. Dit is het deel van het zeil dat het zwaarst belast wordt (klappert het hardst) en over het algemeen ook waar het zeildoek als eerste slecht wordt als het zeil ouder wordt.
Controleer verder of alle beslagen aan het zeil nog goed zijn. Werken alle leuvers nog, zijn de klemmetjes van de reguleerlijntjes nog heel... Controleer of alle zeillatten nog compleet en heel zijn en of er nog dopjes op de uiteindes zitten.