EH EL-systeem en pompen

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagine is aangemaakt om de op moment bekend informatie niet verloren te laten gaan. In 2008 is de kleine motor uit de EH gesloopt omdat deze teveel keuren had. Deze motor dreef ook de oude lenspomp aan om het vlak leeg te zuigen. Zonder pompen is het niet relaxt varen als je een gat in de boot vaart dus een alternatief moets er komen: Het schippercollege wou toch al een aggregaat aanschaffen > plaats in de boot een of meerdere elektrisch pompen die door de aggregaat aangedreven worden.

Er is om o.a. om kostentechnische redenen een luchtgekoelde diesel aggregaat 3kW* aangeschaft. Ook is dit gunstig op een zandplaat omdat er dan geen koelwater om de boot stroomt. Nadeel is dat er aan de luchthuishouding in het motorhok gewerkt moet worden. In het voorjaar 2009 is de aggregaat door helmich in het motorhok geplaatst. Maar dan ook alleen de kale aggregaat... dus nog niet aangesloten ivm tijdtekort. Ook zijn er 3 dompelpompen aangeschaft. Reden: die geven in verhouding de meeste liters, hoeven alleen maar aangezet te worden (dus niet eerst volgegooid met water zoals bij de oude pomp)

Om alles af te maken moeten er nog een aantal dingen gebeuren:

  • Koelluchthuishouding aggregaat aansluiten
  • Aggregaat electrisch aansluiten aan het boot systeem
  • pompen watertechnisch aansluiten
  • pompen electrisch aansluiten

Koelluchthuishouding

De aggregaat moet koele lucht hebben om te koelen. De aggregaat zuigt rondom lucht aan en blaast warme lucht via het rooster bij de uitlaat naar buiten. Het is vrij lastig om daanzuigkanalen naar buiten te leiden zodat daar frisse lucht aangezogen wordt omdat dat er heel veel zijn. Compromis:

  • Dus de lucht wordt uit het motorhok aangezogen, daar mag het dus niet te warm zijn (<45 graden).
  • De warme lucht leiden we via een kachel buis naar buiten zodat het motorhok niet extra opgewarmt wordt.

Aggregaat aansluiten op het bootsysteem

De aggregaat moet twee dingen voeden:

  • bootsysteem
  • pompen

De pompen moeten parallel en superdegelijk en veilig aangesloten worden zodat deze in praktijk niet uitvallen. (dat zou jammer zijn als je lek slaat). Dat betekend dat alle kabels, schakelaars, contactdozen etc. die voor de pompen nodig zijn altijd boven water moeten zitten (ook als de boot vol water staat). Het al bestaande systeem zit achter een aardlekschakelaar en die klapt er wel uit als dat deel onder water loopt. Omdat er daarvoor al redelijk veel in de groepenkast geklust moet worden zou het het beste zijn om het hele hoofdstroom gedeelte van de boot te herzien. De hoofdschakelaar, keuzeschakelaar stroomvoorziening en 2 aardlekken komen dan op een (andere) hoge, watervrije lokatie in de boot (bijvoorbeeld achter de marifoon). Van daaruit worden de pompen van stroom voorzien en de huidige groepenkast die gewoon blijft bestaan.

Bestand:EH-ELschemaV03.JPG
Een nieuwe ontwerp voor het EH EL-schema. Op deze manier is het logisch en overzichterlijk voor de schipper.





(*) Op papier is de aggregaat 4.5kW maar omdat de aggregaat in een kleine afgesloten ruimte staat kan deze minder vermogen leveren. 3kW komt ongeveer overeen met 16A.