Overleg:Rompsnelheid: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rjmjeurissen (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rjmjeurissen (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21: Regel 21:
Ah, duidelijk. Dank je. Dus bij minder diep water vaar je eerder op rompsnelheid, waarbij je grotere golven maakt wat niet [[gaaf]] is. Maar je planeert eerder wat wel [[gaaf]] is. Totdat d naar 0 nadert, maar dan is het ook geen varen meer :) [[Gebruiker:Arjen|Arjen]] 27 jun 2007 19:37 (CEST)
Ah, duidelijk. Dank je. Dus bij minder diep water vaar je eerder op rompsnelheid, waarbij je grotere golven maakt wat niet [[gaaf]] is. Maar je planeert eerder wat wel [[gaaf]] is. Totdat d naar 0 nadert, maar dan is het ook geen varen meer :) [[Gebruiker:Arjen|Arjen]] 27 jun 2007 19:37 (CEST)


Ik vraag me af of je wel eerder in planee komt. Krijg je niet eerder het probleem dat de golven wel langer worden, maar niet harden gaan (het worden ondiep-water golven met een snelheid c=(gh)^1/2) zodat je veel weerstand hebt, niet snel gaat en ook niet in planee komt? Ik weet het niet, maar ik ben wel benieuwd. Als dat zo is, dien je het IJsselmeer bij enige wind te mijden met Jaffa. --[[Gebruiker:Roger|Roger]] 28 jun 2007 00:26 (CEST)
Ik vraag me af of je wel eerder in planee komt. Krijg je niet eerder het probleem dat de golven wel langer worden, maar niet harder gaan (het worden ondiep-water golven met een snelheid c=(gh)^1/2) zodat je veel weerstand hebt, niet snel gaat en ook niet in planee komt? Ik weet het niet, maar ik ben wel benieuwd. Als dat zo is, dien je het IJsselmeer bij enige wind te mijden met Jaffa. Zodra je zuiging krijgt, weet je dat dit probleem optreedt. Ik heb dat met Overtijd heel duidelijk gemerkt met een heenvaart door de kop van Overijssel. We konden niet meer dan stationair gas geven, anders liepen we vast.--[[Gebruiker:Roger|Roger]] 28 jun 2007 00:26 (CEST)

Versie van 27 jun 2007 23:32

Voor de duidelijkheid:

  • snelheid golven: c=omega/k
  • golfgetal: k=2 pi/lambda (golflengte)
  • dispersie relatie: omega=wortel(gk)

Dus:

  • c=wortel(g/k)=wortel(g*lambda/(2 pi))=1.2495 wortel lambda in m/s
  • 1 knoop is 0.5144 m/s
  • c=0.5144*1.2495*wortel lambda=2.429 wortel lambda in knopen

Tessa 27 jun 2007 17:50 (CEST)

Ik had het niet veranderd, maar wel een vraagje: Dit geldt dan alleen bij 'diep' water? Op binnenwater is de diepte al snel (of meestal) kleiner dan je waterlijnlengte. Arjen 27 jun 2007 18:03 (CEST)

Ja, in principe geldt dat alleen voor diep water. Eigenlijk geldt:

<math>c=\sqrt{\frac{g \lambda}{2\pi} \tanh \left(\frac{2\pi d}{\lambda}\right)}</math>

waar d de waterdiepte is. Water is dus 'diep' als de tanh hier ongeveer 1 is. Met je boot van een meter of 6 en diepgang rond 1 meter is diep water nog steeds een goede benadering.

Tessa 27 jun 2007 18:22 (CEST)

Ah, duidelijk. Dank je. Dus bij minder diep water vaar je eerder op rompsnelheid, waarbij je grotere golven maakt wat niet gaaf is. Maar je planeert eerder wat wel gaaf is. Totdat d naar 0 nadert, maar dan is het ook geen varen meer :) Arjen 27 jun 2007 19:37 (CEST)

Ik vraag me af of je wel eerder in planee komt. Krijg je niet eerder het probleem dat de golven wel langer worden, maar niet harder gaan (het worden ondiep-water golven met een snelheid c=(gh)^1/2) zodat je veel weerstand hebt, niet snel gaat en ook niet in planee komt? Ik weet het niet, maar ik ben wel benieuwd. Als dat zo is, dien je het IJsselmeer bij enige wind te mijden met Jaffa. Zodra je zuiging krijgt, weet je dat dit probleem optreedt. Ik heb dat met Overtijd heel duidelijk gemerkt met een heenvaart door de kop van Overijssel. We konden niet meer dan stationair gas geven, anders liepen we vast.--Roger 28 jun 2007 00:26 (CEST)