Polyester: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wgodlieb (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Har (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester dat met glasvezels is versterkt, wat ook wel laminaat of [[composiet]] wordt genoemd. Het verwerken van vezels met een hars tot een produkt noemen we plakken. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Meer informatie daarover is te vinden in het artikel [[plakken]].
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Euros gebruikt '''polyesterhars''' om haar boten te bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek die ''handlamineren'' heet, of in het Engels ''hand-lay-up''.


== Algemeen ==
== Glasvezelversterkt polyester ==
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) [[kunststof]] zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de '''polyesterhars''', van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een [[initiator]] (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Deze polyesterhars wordt meestal verstevigd met behulp van [[glasvezel]] om zo een [[composiet]] te maken. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.
Door polyesterhars te verstevigingen met [[glasvezel]]s wordt een laminaat verkregen dat veel sterker is dan enkel polyesterhars. Dit verwerken van polyesterhars met glasvezels wordt door Euros [[plakken]] genoemd. Meer informatie daarover is te vinden in het artikel [[plakken]].
 
Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak ''polystyreen verknoopt met polyester''. Glasvezelversterkt "polyester" wordt ook wel een laminaat of [[composiet]] wordt genoemd.
 
== Eigenschappen polyester ==
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) [[kunststof]] zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de '''polyesterhars''', van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een [[initiator]] (een peroxide, zoals [[MEKP]]) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Vaak is er in de fabriek al een katalysator (zoals kobalt) aan de polyesterhars toegevoegd om deze reactie sneller te laten gaan.
 
Polyester is relatief goedkoop, maar heeft als nadeel dat het beperkt waterdampdicht is. Door invloed van water in combinatie met slecht laminaat kunnnen [[delaminatie]] en [[osmose]] ontstaan. Op polyester onderdelen (bijv. romp en dek van een schip) is de buitenste laag vaak van [[gelcoat]] (polyester op kleur), dat iets beter bestand is tegen water en UV.
 
== Polyesterhars versus Epxoy ==
In veel gevallen kan [[epoxy]] gebruikt worden als alternatief voor polyesterhars. Epoxy is duurder dan polyester, maar heeft ook enkele voordelen. Zo is epoxy watervaster en hecht het, i.t.t. polyesterhars, op vrijwel alle ondergronden. Epoxy heeft ook een langere houdbaarheid dan polyesterhars (zeker wanneer er aan de polyesterhars al een katalysator, zoals kobalt, is toegevoegd).
Polyesterhars is wel beter bestand tegen U.V. straling dan epoxy. Epoxy lakken ze om deze reden vaak af met blanke 2-componenten lak (op [[polyurethaan]] basis).


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Plakken]]
* [[Plakken]]
* [[Glasvezel]]
* [[Glasvezel]]
* [[Epoxy]]
* [[Chemisch boten bouwen]]
* [[Chemisch boten bouwen]]
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester Wikipedia over Polyester]
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester Wikipedia over Polyester]


[[categorie:kluswiki]]
[[categorie:kluswiki]]

Versie van 13 apr 2009 12:02

Polyester is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Euros gebruikt polyesterhars om haar boten te bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek die handlamineren heet, of in het Engels hand-lay-up.

Glasvezelversterkt polyester

Door polyesterhars te verstevigingen met glasvezels wordt een laminaat verkregen dat veel sterker is dan enkel polyesterhars. Dit verwerken van polyesterhars met glasvezels wordt door Euros plakken genoemd. Meer informatie daarover is te vinden in het artikel plakken.

Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester. Glasvezelversterkt "polyester" wordt ook wel een laminaat of composiet wordt genoemd.

Eigenschappen polyester

Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de polyesterhars, van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een initiator (een peroxide, zoals MEKP) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Vaak is er in de fabriek al een katalysator (zoals kobalt) aan de polyesterhars toegevoegd om deze reactie sneller te laten gaan.

Polyester is relatief goedkoop, maar heeft als nadeel dat het beperkt waterdampdicht is. Door invloed van water in combinatie met slecht laminaat kunnnen delaminatie en osmose ontstaan. Op polyester onderdelen (bijv. romp en dek van een schip) is de buitenste laag vaak van gelcoat (polyester op kleur), dat iets beter bestand is tegen water en UV.

Polyesterhars versus Epxoy

In veel gevallen kan epoxy gebruikt worden als alternatief voor polyesterhars. Epoxy is duurder dan polyester, maar heeft ook enkele voordelen. Zo is epoxy watervaster en hecht het, i.t.t. polyesterhars, op vrijwel alle ondergronden. Epoxy heeft ook een langere houdbaarheid dan polyesterhars (zeker wanneer er aan de polyesterhars al een katalysator, zoals kobalt, is toegevoegd). Polyesterhars is wel beter bestand tegen U.V. straling dan epoxy. Epoxy lakken ze om deze reden vaak af met blanke 2-componenten lak (op polyurethaan basis).

Zie ook