Helmichsteun: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wgodlieb (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Kvanloobergen (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Helmichsteun.jpg|thumb|300px|right|De '''Helmichsteun''' in actie op teerling]]
[[Afbeelding:Helmichsteun.jpg|thumb|300px|right|De '''Helmichsteun''' in actie op teerling]]
De '''Helmichsteun''' is een maststeun die de mast van [[waterrat|waterratten]] ondersteund op de hekstoel. De '''Helmichsteun''' is gemaakt in het klusseizoen 2006/2007.  
De '''Helmichsteun''' is een maststeun die de mast van de [[waterrat|Waterratten]] ondersteunt op de [[hekstoel]]. De Helmichsteun is gemaakt in het [[klusseizoen]] 2006-2007.  


Helmich bleek te goed kunnen lassen werd gevraagd of die een steun kon maken waarin de mast van een waterrat gelegd kon worden als deze tijdens het vaarseizoen gestreken werd. De mast bij een waterrat kan dan niet op de hekstoel liggen omdat het lummelbeslag dan door het garagedak duwt. De afstand tussen de hekstoel en de mast moest dus overbrugt worden. Dit gebeurde vaak met een boeitje maar die schoot er ook wel eens tussenuit, met alle gevolgen van dien. Helmich is aan de slag gegaan met RVS en lasapparaten en maakte zowaar voor beide waterratten een steun. Deze kan met een lijntje op de hekstoel bevestigd worden waarna de mast erin gestreken kan worden. Deze bleek goed van pas te komen maar bij gebrek aan goede bewoording en toch de drang om gauw duidelijk te maken waar men op doelde is de steun in de euros volksmond benoemd tot ''Helmichsteun'', genoemd naar de geestelijk vader van dit bootonderdeel.  
== De historie van de Helmichsteun ==
Helmich bleek te goed kunnen lassen en werd gevraagd of hij een steun kon maken waarin de mast van een waterrat gelegd kon worden tijdens een [[maststrijk]]. De mast bij een waterrat kan namelijk niet op de hekstoel liggen omdat het [[lummelbeslag]] op de [[mast]] dan door het [[garagedak]] duwt. De platgelegde mast moest dus wat hoger op de hekstoel komen te liggen. Dit gebeurde vaak met een [[boeitje]], maar die schoot er ook wel eens tussenuit, met alle beschadigingen op het garagedak tot gevolg. Helmich is aan de slag gegaan met [[RVS]] en lasapparaten en maakte zowaar voor beide waterratten een steun. Deze steun wordt met een lijntje op de hekstoel vastgemaakt, zodat de mast tijdens een strijk in de bovenkant van de steun valt. Deze bleek goed van pas te komen en bij gebrek aan goede benaming en toch de drang om gauw duidelijk te maken waar men op doelde, is de steun in de Eurosvolksmond benoemd tot ''Helmichsteun'', genoemd dus naar de geestelijk vader van dit bootonderdeel.  


[[Categorie:Euros Woord]][[Categorie:Bootonderdeel]]
[[Categorie:Euroswoord]] [[Categorie:Bootonderdeel]] [[categorie:verhaal]]

Huidige versie van 7 feb 2015 om 12:11

De Helmichsteun in actie op teerling

De Helmichsteun is een maststeun die de mast van de Waterratten ondersteunt op de hekstoel. De Helmichsteun is gemaakt in het klusseizoen 2006-2007.

De historie van de Helmichsteun

Helmich bleek te goed kunnen lassen en werd gevraagd of hij een steun kon maken waarin de mast van een waterrat gelegd kon worden tijdens een maststrijk. De mast bij een waterrat kan namelijk niet op de hekstoel liggen omdat het lummelbeslag op de mast dan door het garagedak duwt. De platgelegde mast moest dus wat hoger op de hekstoel komen te liggen. Dit gebeurde vaak met een boeitje, maar die schoot er ook wel eens tussenuit, met alle beschadigingen op het garagedak tot gevolg. Helmich is aan de slag gegaan met RVS en lasapparaten en maakte zowaar voor beide waterratten een steun. Deze steun wordt met een lijntje op de hekstoel vastgemaakt, zodat de mast tijdens een strijk in de bovenkant van de steun valt. Deze bleek goed van pas te komen en bij gebrek aan goede benaming en toch de drang om gauw duidelijk te maken waar men op doelde, is de steun in de Eurosvolksmond benoemd tot Helmichsteun, genoemd dus naar de geestelijk vader van dit bootonderdeel.