Mengsmering: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wgodlieb (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Har (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
(7 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Mengsmering]] is benzine met daardoorheen een deel motorolie. Meestal in de verhouding 1:50 of 1:100, waarbij het eerste getal staat voor het deel motorolie en het tweede getal voor het deel benzine.
[[Mengsmering]] is benzine met daardoorheen een deel olie. Meestal in de verhouding 1:50 of 1:100, waarbij het eerste getal staat voor het deel olie en het tweede getal voor het deel benzine. De olie is een speciale (2-takt)motorolie die geschikter is gemaakt om in benzine op te lossen en ook opgelost blijft. Hierdoor blijft naar bijvoorbeeld een maand stilstand de mengverhouding gelijk. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor het starten even met de benzinetank te schudden en zo olie weer goed door de benzine te mengen.  


Mengsmering wordt toegepast in [[tweetakt|tweetaktmotoren]]. Bij deze motoren wordt het motorcarter gebruikt voor de voorcompressie van het benzine/luchtmengsel waardoor geen olie in kan zitten. Zie ook: [http://nl.wikipedia.org/wiki/Mengsmering]
Mengsmering wordt toegepast in [[tweetakt|tweetaktmotoren]]. Deze motoren zijn eenvoudiger en lichter geconstrueerd. Een eigenschap van dit type motor is dat het benzine/luchtmengsel eerst door het [[motorcarter]] stroomt en van daaruit naar de cilinder. De olie die in de benzine zit zorgt nu voor de smering van de bewegende delen in het carter.  
Zie ook: [http://nl.wikipedia.org/wiki/Mengsmering]


[[Categorie:Woordenboek]]
Het is dus erg belangrijk dat de juiste olie en mengverhouding aangehouden wordt, gaat dit mis dan loopt je motor binnen een uur in de soep.
Omdat het heel moeilijk te zien is of een gevulde benzinetank nu wel of geen mengsmering bevat ging het hier bij euros soms wel eens mis en liep er een motor in de soep. Tegenwoordig hebben we op alle kleine boten [[viertakt|viertaktmotoren]]. Hier kan gewoon normale euro95 benzine in. Lekker makkelijk.
 
[[Categorie:kluswiki]][[categorie:motor]]

Versie van 13 nov 2008 15:18

Mengsmering is benzine met daardoorheen een deel olie. Meestal in de verhouding 1:50 of 1:100, waarbij het eerste getal staat voor het deel olie en het tweede getal voor het deel benzine. De olie is een speciale (2-takt)motorolie die geschikter is gemaakt om in benzine op te lossen en ook opgelost blijft. Hierdoor blijft naar bijvoorbeeld een maand stilstand de mengverhouding gelijk. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor het starten even met de benzinetank te schudden en zo olie weer goed door de benzine te mengen.

Mengsmering wordt toegepast in tweetaktmotoren. Deze motoren zijn eenvoudiger en lichter geconstrueerd. Een eigenschap van dit type motor is dat het benzine/luchtmengsel eerst door het motorcarter stroomt en van daaruit naar de cilinder. De olie die in de benzine zit zorgt nu voor de smering van de bewegende delen in het carter. Zie ook: [1]

Het is dus erg belangrijk dat de juiste olie en mengverhouding aangehouden wordt, gaat dit mis dan loopt je motor binnen een uur in de soep. Omdat het heel moeilijk te zien is of een gevulde benzinetank nu wel of geen mengsmering bevat ging het hier bij euros soms wel eens mis en liep er een motor in de soep. Tegenwoordig hebben we op alle kleine boten viertaktmotoren. Hier kan gewoon normale euro95 benzine in. Lekker makkelijk.